top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תYuval Ashkenazi

10 עיוותי חשיבה שתוקעים אתכם במקום - מה הם ומה אפשר לעשות עם זה?

״אין לי סיכוי להצליח״

״אני לא בן אדם כזה״

״אנשים לא אוהבים אותי״


מכירים מחשבות מהסוג הזה?


הרבה פעמים המחשבות שעולות לנו מייצרות חוויה שלילית ולא נעימה,

ברוב המקרים, המחשבות האלה לא באמת מבוססות על עובדות אלא עולות באופן אוטומטי ושיפוטי, למרות היותן מחשבות בלבד הן גורמות לנו לפעול, להתנהג או לחשוב בצורה מסוימת בהתאם אליהן ולייצר מציאות שנובעות מהן.



אהרון בק, פסיכיאטר וחוקר אמריקאי, גילה שאנשים הסובלים מדיכאון, חרדה והפרעות נפשיות אחרות נוטים לחשוב באופן שלילי, מעוות ומקטין.


הוא הגדיר את צורת החשיבה הזו ׳עיוותי חשיבה׳ או ׳הטיות קוגניטיביות׳, מחשבות אשר יכולות להוביל לרגשות שליליים, דפוסי התנהגות מזיקים וקשיים בתפקודי היומיום.


בק זיהה עשרה עיוותי חשיבה עיקריים שעלולים לתקוע אתכם במקום ונוטים להשפיע על תחומי חיים שונים - קריירה, זוגיות, משפחה ובעצם בכל מצב ובכל יום.


הכרה שלהם תעזור להתחיל לפתח מודעות ולהצליח להתגבר על צורת החשיבה הזו ליצירת חיים יותר שמחים וחיוביים,


אלה הם 10 ההטיות הקוגנטיביות העיקריות:

  1. סינון רק למידע שלילי: האדם מתמקד בפרטים שליליים ומתעלם מהפרטים החיוביים. לדוגמה, פרויקט גדול שלך שגרף המון מחמאות מקבל גם ביקורת קטנה על העבודה, עיוות זה עלול לגרום ל לשים לב רק לביקורת ולהתעלם מהמחמאות.

  2. חשיבה אגוצנטרית: האדם מאמין שהכל קשור אליו, גם אם אין לכך הצדקה. לדוגמה, הנטייה להאמין שאנשים מביטים בך ברחוב רק בגלל שהשמנת/ התלבשת מכוער/ יצא לך חצ׳קון וכ׳ו

  3. פרסונליזציה: האדם מאמין שהדברים הלא טובים שקורים סביבו הם תוצאה של התנהגותו או תכונותיו. לדוגמה, הנטייה להאמין שיש לך אשמה בכך שחברה טובה הפסיקה להתקשר אליך

  4. תיוג: האדם מאפיין את עצמו או אחרים בצורה גורפת ולא מדויקת. לדוגמה,הנטייה להגדיר את עצמך כ"כישלון" לאחר חוסר הצלחה במבחן או בתחום מסוים, ולא לחשוב שאולי יש סיבות אחרות שהן מצביות ולא תכונות שגרמו לכך

  5. הפשטה סלקטיבית: האדם מסתמך על מידע חלקי כדי להסיק מסקנות שגויות. לדוגמה, הנטייה להסיק שאנשים לא אוהבים אותך רק על סמך מקרה אחד שבו מישהו לא היה נחמד אליך

  6. הכללה יתר: האדם מסיק מסקנה גורפת על סמך מקרה בודד. לדוגמה, הנטייה להסיק שיש לך חוסר מסוגלות לנהל מערכת יחסים רק על סמך מערכת יחסים אחת שהסתימה בצורה רעה.

  7. הגדלת החולשות וצמצום הכוחות: האדם מתמקד בחולשות שלו ומזלזל בכוחות שלו. לדוגמה, הנטייה להתמקד בעובדה שלא מצליח לך במתמטיקה ולהתעלם מכך שיש לך מלא הצלחות במלא תחומים אחרים.

  8. חשיבה קטסטרופלית: האדם מאמין שהדברים הכי רעים האפשריים הולכים לקרות. לדוגמה, הנטייה לחשוב שיש סיכוי לאבד את עבודתך רק כי הבוסית העבירה עליך ביקורת

  9. חשיבה דיכוטומית (הכל או כלום): האדם רואה את העולם בשחור-לבן, ללא גוונים של אפור. לדוגמה, הנטייה להאמין שמישהו או אוהב או שונא אותו, ולהגיב לפי זה.

  10. חשיבה רגשית: האדם נוטה לראות את הרגשות כהוכחה לאמיתות של הדברים או המציאות. לדוגמה, רגש של חוסר תקווה עלול לגרום לתפיסת המציאות כלא ניתנת לפיתרון.


עיוותי חשיבה יכולים להשפיע על האופן שבו אנו תופסים את עצמנו, את העולם ואת האנשים סביבנו. הם יכולים להוביל לרגשות שליליים, דפוסי התנהגות מזיקים וקשיים בתפקודי היומיום.


טיפול יעיל לעיוותי חשיבה הוא תרגול של זיהוי עיוותי החשיבה והחלפתם במחשבות חיוביות ויעילות יותר.


זה לגמרי טבעי !

עיוותי חשיבה הם טבעיים לכולנו, אך כאשר הם לא מודעים והופכים לחלק מהחשיבה היומיומית שלנו, הם יכולים להזיק לאיכות חיינו. הידיעה על עיוותי חשיבה והיכולת לזהות אותם היא הצעד הראשון לשינוי. ברגע שיש לך מודעות לעיוותי החשיבה שלך, אפשר להתחיל לעבוד עליהם ולהחליפם במחשבות חיוביות ויעילות יותר.





הנה כמה טיפים למניעת עיוותי חשיבה:

  • פתיחות למגוון נקודות מבט: חשוב לזכור שהעולם הוא מקום מורכב, וישנן תמיד דרכים אחרות להסתכל על דברים.

  • אמפתיה כלפי עצמך: כולנו עושים טעויות, אז חשוב לא להיות קשה מדי עם עצמך במקרה של טעות או פספוס

  • התמקדות בדברים החיוביים: היי, שימו לב לטוב! גם כשקורים דברים לא נעימים או פשוטים, אפשר להתמקד ולהסתכל על הדברים החיובים ולנסות להתמקד בהם


זה כמובן ממש לא פשוט, אבל הצלחה להיות במודעות לעיוותי החשיבה האלו, תאפשר מרחב התחלתי לחיים יותר שמחים ומאושרים.


  • לאילו עיוותי חשיבה יש לך נטייה ?

  • כיצד עיוותי החשיבה הללו משפיעים על חייך?

  • מה באפשרותך לעשות כדי להפחית את ההשפעה של עיוותי החשיבה שלך?

התשובה לשאלות אלו יכולה לעזור לך להתחיל לעבוד על שינוי דפוסי החשיבה שלך.



בהצלחה ובאהבה.

89 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page